risotto

Wat is er fijner dan de restjes uit de koelkast opmaken? Dat deed ik afgelopen week en pakte verrassend goed uit. Ik kocht alleen wat champignons. Voor de rest ging er een restje spinazie in van de couscous caprese, ik had nog spekjes over van de salade met gegrilde perzik en geitenkaas en had een tijd geleden een enorme zak risotto gekocht, dus ook daarvan nog genoeg in huis. Je kan veel restjes gebruiken voor een risotto. Bijvoorbeeld courgette, aubergine, paprika enzovoorts. Bak deze even apart aan in wat olijfolie en voeg dit als laatste toe bij de risotto.

Ingrediënten (voor 2 personen)
150 gram risotto
1 liter bouillon
glaasje witte wijn
1 uitje
halve zak spinazie
125 gram spekjes
1 bakje champignons
Parmezaanse kaas
klont boter
rucola
eventueel pijnboompitten

Bereiding
Bereid de basis risotto zoals hij op de verpakking beschreven staat. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit. Laat op keukenpapier uitlekken. Bak de champignons in dezelfde koekenpan, voeg de spinazie toe, laat slinken en voeg als laatste de uitgebakken spekjes weer toe. Zet apart. Als de risotto bijna klaar is breng je de rijst op smaak met een klont boter, Parmezaanse kaas, zout en peper. Voeg daarna het spinaziemengsel. Garneer op een bedje van rucola.

Eet smakelijk!

Voor meer info : http://risottomaken.nl/

risotto

 

Rijstsoorten

Door het in 1931 opgerichte Ente Nazionale Risi (Nationale rijstautoriteit) is een classificatie gemaakt volgens de grootte van de korrels[2].

  1. Riso commune (huishoudrijst)
  2. Riso semifino (rondkorrelige rijst)
  3. Riso fino (middelgrote en standaardrijst)
  4. Riso superfino (luxerijst)

De Ente Nazionale Risi ziet er op toe dat de verschillende rijstsoorten aan deze criteria voldoen en dat zij onderling niet kruisen.

De rijstkorrels zijn rond en kunnen meer dan viermaal hun gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken.

Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort. Andere bekende soorten zijn Carnaroli en Vialone Nano. Minder bekende soorten zijn Cripto, Roma, Baldo, Lido, Alpe, Loto, Europa, Padano, Sant’Andrea, Balilla en Ribe

Carnaroli wordt veel gebruikt in de risotto alla milanese, een typisch risotto gerecht uit Milaan.

Vialone Nano komt uit de regio Veneto en werd na de Tweede Wereldoorlog gecultiveerd rondom de stad Verona. De Vialone Nano Veronese P.G.I. is de enige rijst uit Europa die een keurmerk voor beschermde geografische aanduiding heeft ontvangen van de Europese Unie. Het is een semifino rijst, die veel vocht op kan nemen. Hij wordt veel gebruikt in onder andere de Venetiaanse risotto’s, die vaak all ‘onda (~golvend) geserveerd worden.

 

Voor meer info : http://risottomaken.nl/