Graffitiblog
Image default
Dienstverlening

Partner Met Een Persoonlijkheidsstoornis? Dit is Wat je Doen Kunt

Leef je samen met een partner met een persoonlijkheidsstoornis zoals chronische depressie, angststoornis, schizofrenie, narcisme, antisociaal gedrag, afhankelijkheidsstoornis of histrionische stoornis? Wanneer je enkele van de symptomen hier herkent die onrust in je relatie veroorzaken, zul je door ze te begrijpen niet alleen met de gekwelde relatie kunnen omgaan, maar ook met de emotioneel zieke partner.

Door dit in te zien betekent het niet dat je excuses moet maken voor het gedrag van je partner of dat je bij je partner moet blijven als je denkt dat je leven of geluk in gevaar komt.

In tegenstelling, door dit te weten zou het je moeten helpen motiveren om nieuwe aanpakken te nemen om met de bron van de stress om gaan. Als je denkt dat je partner de bron is, dan is het tijd om de geestelijke ziekte te confronteren, en niet alleen door je partner, van wie je geen rationeel gedrag kan verwachten. Je hebt een paar opties die je kunt overwegen wanneer je samenwoont met een partner die ziek is:

A. Je kunt geduldig de hoogte- en dieptepunten van de relatie ondergaan en steun geven.
B. Je kunt proberen om je partner te helpen zonder conventionele behandelingen.
C. Je kunt je partner overtuigen on maar een psycholoog of relatietherapeut te gaan.
D. Je kunt je partner overtuigen om naar een psychiater te gaan en geneesmiddelen te nemen.
E. Je kunt uit elkaar gaan.

Er zijn voor- en nadelen voor elke optie. Geneesmiddelen veroorzaken veel bijwerkingen, waarvan sommigen net zo ernstig kunnen zijn als de stoornis zelf. Therapie is in de theorie behulpzaam, maar je partner overtuigen om regelmatig sessies te nemen (om de kosten maar niet te noemen) kan intimiderend zijn.

Zelfdiagnose of zelf je partner helpen kan heel stressvol zijn en geeft op den duur ook geen resultaten. Zelfs uit elkaar gaan is geen permanente oplossing. Je moet nog steeds omgaan met de negatieve reacties van je partner, en om kunnen gaan met de schuldgevoelens die omhoog komen doordat je hen verlaat.

De zeven stoornissen die aangegeven zijn, zijn slechts het begin; als je een paar van de symptomen hier herkent die stress in je relatie veroorzaken, onthoud dan dat je niet alleen met een vertroebelde relatie te maken hebt, maar ook met een emotioneel zieke partner. Door dit in te zien betekent het niet dat je excuses moet maken voor het gedrag van je partner of dat je bij je partner moet blijven als je denkt dat je leven of geluk in gevaar komt.

Psychologen groep in Maastricht

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/maastricht/