Graffitiblog
Image default
Cadeau

Rubik’s Cube – 40 jaar in beweging


Waarschijnlijk is er niet zo iemand die nog nooit van de Rubiks kubus heeft gehoord. Dit is het beroemdste puzzelspel ter wereld. De Hongaarse uitvinder Ernö Rubik vond in 1974 zijn legendarische kubus uit. De puzzel ging in 1977 in massaproductie. Maar de wereldwijde populariteit van de Rubik’s kubus kwam pas in 1980, toen de Ideal Toy Corporation, die de puzzel “Rubik’s Cube” noemde, de productielicentie overnam. In de USSR verscheen de Rubiks-kubus in 1981 in de winkelrekken. Het was toen dat de echte rub-manie begon in ons land.
In winkels werd een Rubiks kubus verkocht voor 4 roebel 50 kopeken. Maar niet voor lang. Al snel werd het een zeer schaars goed waar naar verlangd werd. Van onder de toonbank werd het verkocht voor 10-20 roebel! Het beste cadeau voor een vakantie in de Sovjet-Unie in de jaren 80 was een Rubiks kubus. En degenen die de gekoesterde kubus hadden, werden al snel populair op school, ongeacht hun vermogen om het te verzamelen. In 1982 vond de eerste speedcubing-wedstrijd plaats (hoewel dat woord toen natuurlijk niet bestond).

Ook Europa beefde onder de orkaan van de rubik’s cube. De waanzin was zo wijdverbreid dat er in sommige restaurants in Amerika een Rubiks kubus op de tafels stond met peper- en zoutvaatjes als een onmisbaar kenmerk van een goed diner.
Nu zijn fabrikanten getuige van een explosieve verkoop van de beroemde puzzel. Sinds het begin van de verkoop in de jaren 80 is er geen interesse meer. We hebben interessante feiten voor je uitgezocht, wereldrecords waar je niet in kunt geloven, en spraken met speedcube Fyodor Ivanov, die een Rubiks kubus kan oplossen … in 5 seconden!

breinbrekers

https://breinbrekers.be/