Graffitiblog
Image default
Woning en Tuin

Waarom zou ik kiezen voor een convectorradiator?

De winter komt er aan en dan moet de verwarming weer aan het werk, want u wilt een aangename temperatuur in huis. We concentreren ons hier op de centrale verwarming en de convectorradiator.

Werking

Qua werking kunnen we onderscheid maken tussen straling en convectie. Bij straling is er directe verwarming. U zit dicht bij een radiator en u voelt de warmte ervan. Bij convectie krijgen we warmte op een indirecte manier. Daarbij gaat het om een luchtstroom, die wordt opgewarmd. Warme lucht stijgt op en koude lucht daalt. Door in een afgesloten ruimte lucht op te warmen wordt een luchtcirculatie op gang gebracht.

Radiatorvormen

Voor straling onderscheiden we de volgende typen: de ledenradiator, de paneelradiator en de zogenoemde designradiator. De ledenradiator is het traditionele type en bestaat uit verticale ribben met tussenruimten. De paneelradiator bestaat uit geribbelde verticale panelen. En zoals de naam al aangeeft, kan een designradiator allerlei vormen aannemen. We gaan hier wat dieper in op convectorradiatoren.

 

Convectorradiator

 

Zoals gezegd, brengt een convectorradiator een verticale warme luchtstroom opgang. Een goed voorbeeld is een convectorput. In een ondergrondse put, met van boven een rooster voor de luchtstroming, wordt een verwarmingselement aangebracht. De put is opgedeeld in twee delen. Door een deel zakt koude lucht de put in, wordt daar opgewarmd en stijgt dan via het andere deel van de put de ruimte in die u wilt verwarmen. Een convectorput is erg handig als er geen ruimte is voor een radiator of men prefereert ze om esthetische redenen. Bovengrondse convectorradiatoren hoeven niet uit twee delen te bestaan. De koude lucht wordt aan de onderkant de radiator ingezogen, wordt daar verwarmd en stijgt vervolgens aan de bovenkant door een rooster de radiator uit. Voor de circulatie dient genoemd rooster natuurlijk vrij te blijven. In een paar woorden, bestaat een convectorradiator uit twee verticale panelen waartussen ribbels zijn aangebracht. Men zou het een beetje kunnen vergelijken met een autoradiator, maar dan lang zo fijn niet, want er geen fan. Men zit heel vaak geribbelde panelen en dan wordt in feite een combinatie van convectie en straling gebruikt. Zonder ribbels komt de nadruk meer op convectie te liggen. U vindt convectorradiatoren in allerlei groottes en afwerkingen.

 

Voor meer info : https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/radiator/convectorradiatoren