Graffitiblog
Image default
Huishoudelijk

Het ontstaan van kerstbomen

Kerstbomen zijn een vast deel geworden van het kerstfeest zoals wij het kennen vandaag de dag. Er is echter een lange geschiedenis die voorafgaat aan het feest zoals wij dat nu kennen en de kerstboom die daarbij hoort. 

 

Enkele millennia geleden waren er verschillende heidense volkeren die de winterzonnewende vierden. De winterzonnewende was de dag waarop de nacht het langst was en de dag het kortst. Bij het vieren van de winterzonnewende werden er door deze volkeren veel groenblijvende takken en planten binnenshuis gehaald ter ere van godheden en de komt van de lente.

 

De Egyptenaren haalden palmbladeren in huis ter ere van de zonnegod Ra. Voor vikingen stonden groenblijvende planten symbool voor Baldr, de god van vrede en licht. Kelten versierden hun tempels met groenblijvende takken die symbool stonden voor een lang leven en ook de Romeinen versierden hun tempels met groenblijvende takken ter ere van de god Saturnus, de god van de landbouw. De winterzonnewende voor de Romeinen was deel van een feest ter ere van Saturnus die een week lang duurde, de Saturnalia. Tijdens de Saturnalia was alles toegestaan, de wetten waren tijdelijk ongeldig verklaard en iedereen mocht doen wat ze wilden. Dit zorgde ervoor dat sommigen veel misdaden gingen plegen, maar het bleek dat de meerderheid er niet voor koos om dat te doen en in plaats daarvan geschenken aan geliefden gingen geven. Toen het Christendom opkwam in Rome, werd de geboorte van Jezus gevierd op de laatste dag van de Saturnalia.

 

Enkele eeuwen later werden de eerste kerstbomen in Duitsland opgezet tijdens het kerstfeest. Families hingen één kaars per familielid op, waardoor dit ook meteen de eerste complete kerstbomen met versiering waren. 

 

In 1846 werd er een afbeelding uitgegeven van koningin Victoria die cadeaus rondom haar kerstboom had liggen. Hiervoor was het kerstfeest zoals wij het kennen nog niet populair, maar omdat koningin Victoria bijzonder populair was, begonnen veel mensen al snel dit gebruik over te nemen, wat het begin is voor het moderne kerstfeest zoals wij dat kennen.

 

Voor meer info : https://www.xmasdeco.nl/?___store=nl&___from_store=nl