Graffitiblog
Image default
Auto

Wanneer bijtelling van een lease auto?

Als je in een auto van de zaak rijdt, komt bij privégebruik van de auto altijd de bijtelling om de hoek kijken. Rijd je meer dan 500 km per jaar in een auto van de zaak voor privédoeleinden, dan ziet de belastingdienst dit als extra inkomen waar je belasting over moet betalen. Het is altijd verstandig om van te voren uit te rekenen hoeveel de bijtelling bedraagt die komt kijken bij een bedrijfswagen leasen. 

Hoe bereken ik de bijtelling?

Gebruik je een lease auto ook voor privé gebruik, dan telt je werkgever een bedrag bij je loon op.  Bij de berekening van dit bedrag, de bijtelling, wordt uitgegaan van de cataloguswaarde van de auto zoals deze door de fabriek wordt afgeleverd, de nieuwwaarde dus, inclusief BTW en BPM. Vervolgens wordt gekeken naar de CO2-uitstoot van de auto. Hier gelden percentages voor. Dit percentage vermenigvuldig je met het bedrag van de nieuwwaarde. Hoeveel je vervolgens netto betaalt, hangt af van de belastingschijf waarin je valt.  

Eigen bijdrage

Als je in een lease auto rijdt, of via je werk denkt aan een bedrijfswagen leasen, dan is het vaak gebruikelijk, dat je je werkgever een bepaald bedrag per maand betaalt als je de auto ook privé gebruikt. Dit bedrag trekt je werkgever van de bijtelling af, zodat je alleen over het resterende bedrag belasting betaalt. Heb je een eigen bedrijf en ga je een bedrijfswagen leasen die je ook privé gebruikt? Dan kan je in je BV laten vastleggen dat je een eigen bijdrage voor de bedrijfswagen overmaakt naar je BV. Alvorens je gaat leasen is het handig om goed uit te zoeken wat de eventuele addertjes onder het gras kunnen zijn. Geen enkele leaserijder heeft zijn om later te worden geconfronteerd met extra kosten.

Voor meer info : http://www.bedrijfswagenleasenzzp.nl